kedd, április 18, 2017

VáLToZáS

"Amíg nem alakul ki a stabil integráló központ, a gyermek tudata folyamatosan változik. Éppen ezért, nagyon alkalmazkodó - sokféle helyzethez képes hozzászokni, mivel kevés identitást hordoz, amihez képest kényelmesnek vagy kényelmetlennek ítélhetné meg a körülményeket. Könnyedén képes énségét megváltoztatni, de kevéssé tud egységesíteni vagy folyamatos, mentális tudatosságot fenntartani. Ahogy jobban meghatározóvá és stabillá válik a tudatossága, úgy csökken az alkalmazkodó képessége.
A nyugati pszichológia a fejlődés csúcspontját hajlamos a folyamatos, változatlan énségben látni. Úgy tartják, hogy az ember ezt a kamaszkor után éri el, amikor kialakul stabil identitása. Azt, hogy az ember önmagának bizonyos vonatkozásait tudatosságán kívül tartja (elfojtás) e fejlődési eredmény árának tekintik.
A jóga pszichológiája azonban hangsúlyozza, hogy az énérzetből hiányzik az egységesség, még ebben a "felnőtt" fejlődési fázisban is. Még a "felnőtt ego" is csak viszonylag integrált egész. Bizonyos mértékben még most is pillanatról pillanatra változik. Még mindig küzd azért, hogy tudatosságán kívül tartsa azokat az emlékeket és benyomásokat, melyek ellentmondanának énképének. A jóga pszichológiájában a fejlődés lehetősége messze túlmutat az egon. Az emberi lény képessége a növekedésre és integrációra ennél jóval hatalmasabb."

Nincsenek megjegyzések: